Spørsmål

 

Ofte stilte spørsmål

Har du tinnitus eller kjenner noen som plages av dette, er det naturlig å ha mange spørsmål.
Selv om tinnitus oppleves veldig forskjellig, er det noen spørsmål som er mer vanlige enn andre.
Les mer


Svartjeneste

OBS! Vi gjør oppmerksom på at svartjenesten vil være utilgjengelig fra og med 15. september 2020 og framover på ubestemt tid.
Dette er fordi svartjenesten er knyttet opp mot  minjournal.no, som ble tatt ned 15.09.2020.

Les mer om dette her: https://oslo-universitetssykehus.no/om-oss/om-minjournalno

Vi vil komme med en oppdatering så snart vi får beskjed fra Sykehuspartner om et tidsskjema på dette.

I mellomtiden  anbefaler vi å bruke søkefunksjonen på tinnitus.no for å finne svar på eventuelle spørsmål.

Administrative spørsmål kan sendes via Kontaktsiden vår.
Vi gjør oppmersom på at vi ikke kan svare på medisinske spørsmål eller gi sensitiv informasjon på epost.

Vi takker for tålmodigheten!

 

Les tidligere besvarte spørsmål

 • Tinnitus etter brannalarm
  4276

  Spørsmål: For 3 dager siden ble jeg utsatt for støy fra en røykvarsler hjemme. Alarmen gikk og jeg måtte slå den av ved å ta den ned og fjerne batteriene. Eksponert for lyden i ca 30 sekunder da det var vanskelig å få ut ett av batteriene. Har etter hendelsen vært plaget med tinnitus på høyre øre, som en høyfrekvent pipelyd som er konstant. Jeg har ikke hatt problem med ørene eller tinnitus tidligere og er veldig bekymret for om jeg kan ha fått permanent skade etter denne hendelsen?

  Svar: Lyden av en brannalarm er svært kraftig og høyfrekvent, og i noen tilfeller kan denne lyden midlertidig lamme de aktuelle hårcellene for dette frekvensområdet i det indre øret. Når dette skjer, vil de nervene som sender informasjon om akkurat denne lyden (fra hårcellene i dette området) til hjernen, reagere på den midlertidige stillheten ved å sende signaler til hjernen om at det er et stimuli der, enda det ikke er det - som ved "fantomsmerter". Heldigvis er det svært sjelden at denne typen lammelse av hårcellene er permanent etter bare 30 sekunders stimuli, og hårcellene i det indre øret ditt vil etter hvert komme seg, og tinnitus vil avta. Det kan hende du hører den fremdeles i en periode hvis du oppholder deg i fullstendig stillhet, men det er sjelden i dag at det er helt stille rundt oss. Du trenger ikke være redd - omgi deg med helt normale omgivelseslyder som tar oppmerksomheten vekk fra tinnitus, så vil den forsvinne av seg selv. Lykke til, og god bedring! :)

 • Økt tinnitus etter smell
  4226

  Spørsmål: Eg var utsett for eit høgt smell på jobben i dag, ein stor metallgjenstand blei smelt ned i golvet ca 2 meter frå meg. Eg trur ikkje hørselen er skadd, for det verkar som om eg høyrer som normalt, men eg har fått auka tinnitus på venstre øyre der eg vanlegvis alltid har litt lyd. No durer det veldig i ein lågfrekvent dur. Kan dette gå over, eller er det mest truleg ein permanent skade? Eg har i tillegg litt problem med kjeven, men MR tatt 12.mai viste ingen patologiske funn.

  Svar: Har man allerede tinnitus og blir utsatt for plutselig høy lyd, kan tinnitus øker en periode. Dette er ikke uvanlig, og er heller ikke permanent. Lykke til med videre utredning og behandling!

 • Tensor tympani syndrom
  4104

  Spørsmål: Det siste året har jeg vært plaget med en dur og vibrering i det ene øret, spesielt når jeg lukker øynene eller ser mot sterkt lys. I tillegg gir en del høye lyder samme dur og vibrering og etter å ha blitt utsatt for enkelte lyder føles det som øret er fylt opp Jeg var hos en ØNH lege som ga meg diagnosen Tensor tympani syndrom og sa at dette ikke var noe å gjøre med. Hørselen er ellers bra. Symptomene kom etter en skulderoperasjon, så legen sa at jeg kan håpe på at det skyldes skulderproblemet og kanskje går over på sikt. Siden dette plager meg hver natt fikk jeg en tinnituspute og sover nå litt bedre til lyden av motordur til et fly. Men jeg plages fortsatt mange netter og har valgt å jobbe i litt redusert stilling for å ha litt overskudd. Jeg ser ellers at det opereres for dette i andre deler av verden ved at muskelen Tensor tympani kuttes. Gjøres dette i Norge også? Ellers har jeg vært innom både fysioterapeut, nålebehandling og kiropraktor som har behandlet skuler og kjeve, men det hjalp ikke på øremuskelen. Problemet oppstod mens jeg gikk på smertestillende pga skulderoperasjonen, så det er nok heller ingen løsning å prøve med slike medisiner som noen foreslår. Finnes det noen behandling i Norge for Tensor tympani syndrom og spesialister som er gode på dette?

  Svar: Foreløpig har vi ikke kjennskap til om denne operasjonen (kutting av Tensor Tympani) utføres i Norge. Vi har sendt en forespørsel til andre fagpersoner innen feltet som eventuelt kan vite noe om dette, men inntil videre har vi ikke fått svar. Det nærmeste svaret vi kan gi er at per 2016 var det ingen i Norge som utførte denne operasjonen. (Vi skal oppdatere dette svaret dersom vi får svar på dette!) Det kan dog være nyttig for deg å gå igjennom et tinnitusbehandlingstilbud, da mye av det du lærer der kan direkte overføres til hvordan du kan takle TTS. Dersom det plager deg i hverdagen, bør du snakke med din fastlege om å henvises til en klinikk som tilbyr tinnitusbehandling, så går du videre derfra. Lykke til!

 • Tinnitus og stress
  4112

  Spørsmål: Hei. Dersom stress kan bidra til en forverring av tinnitus i den perioden man er stresset gjør det at den tinnitusen man hadde før man gikk inn i en stressende periode kan bli permanent forverret?

  Svar: Tinnitus i seg selv vil ikke forverres, men fokus på og dermed plagethet kan øke i stressperioden, og vedvare i en periode etterpå. Dersom tinnitus ikke endrer seg etter at "stressperioden" er over, så er det sannsynligvis fremdeles en del stress som henger igjen. Det kan være vanskelig å "stresse ned" hvis tinnitus går ubehandlet (og forårsaker at stressnivået holdes vedlike), men forverringen vil ikke være permanent. Ta gjerne kontakt med din fastlege for henvisning til utredning og behandling av din tinnitus hvis du opplever at tinnitus ikke bedres i løpet av 2-3 måneder.

 • Støy og tinnitus, tinnitusbehandling
  4083

  Spørsmål: Hei, Jeg er mer og mer plaget av tinitus. Har hatt det i ca 12 år men det er kun det siste året at det har vært ordentlig plagsomt. Jeg mener det kommer av høy musikk og støy. Jeg arbeider i barnehage og ofte etter dager etter høy lyd på jobb merker jeg forverring av tinitus på kvelden. Hører høy piping, verst på høyre øret. Opplever noe nedsatt hørsel. Nå tar jeg tinitus superseriøst og er forsiktig med høye lyder i hverdagen. Har ikke snakket med legen enda. Jeg lurer på, finnes det noe annen behandling enn mestringskurs? Kan tinitus bli bedre hvis jeg er forsiktig med støy? På forhånd takk for svar!

  Svar: Du nevner mestringskurs som eneste behandling, men det vi anbefaler er ikke bare et kurs, men også en utredning som kan gi svar på hva tinnitus skyldes. Behandlingen av tinnitus vil variere til en viss grad med tanke på opprinnelse, plagethet, og om man har andre tilleggsplager. En del av behandlingen av tinnitus er nettopp selve utredningen - det å tilegne seg kunnskap om lyden; hva den er, hvordan og hvorfor den oppstår og hvilke situasjoner som kan bedre eller forverre lyden. I tillegg kan det være aktuelt med en tinnitusmasker eller en kombimasker dersom du har nedsatt hørsel (altså en kombinasjon av høreapparat og tinnitusmasker). Å være forsiktig med støy er noe vi anbefaler *uansett* om du har (plagsom) tinnitus eller ikke, både fordi høy lyd kan øke sjansen for en støyskade, men også fordi stillheten som ofte kommer etter et kraftig lydsignal (for eksempel høy musikk), vil få tinnitus til å oppleves høyere. Dette er i de aller fleste tilfeller forbigående, men med økt plagethet ("sterkere" tinnitus) kommer ofte også økte bekymringer, stress, og økt fokus på tinnitus, og dermed kan tinnitus oppleves som enda mer plagsom, i en ond sirkel. Tinnitusbehandling - utredning, mestringskurs og eventuelle hjelpemidler - lærer deg hvordan du selv kan bryte denne onde sirkelen og få kontroll på din tinnitus. Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din og be om å henvises for utredning av hørsel og tinnitus, så har du i hvert fall startet på veien mot en bedre hverdag. Lykke til!

 • Økt tinnitus etter MR
  3852

  Spørsmål: I går var jeg til MR undersøkelse av kjeveledd og hode. Formålet med undersøkelsen var å se om det er noe galt med kjeveledd/ mellomøret fordi jeg er plaget av tinnitus. Jeg lå en time inne i maskinen, og jeg hadde ørepropper og hørselsvern på. Mitt spørsmål er om MR undersøkelser kan øke tinnitus særlig når det er langvarige undersøkelser. Jeg syns lyden var veldig høy og plagsom. For ordens skyld vil jeg nevne at jeg var til øre, nese, hals- lege for en uke siden og då ble hørselen målt til å være normal.

  Svar: De aller fleste synes lyden fra MRmaskiner er kraftig og irriterende selv om de har hørselsvern på, så dette er ikke unormalt. Det er heller ikke uvanlig å oppleve økt tinnitus etter å ha vært utsatt for kraftig og/eller langvarig lyd/støy. Dette er forbigående. Lykke til med videre tinnitusutredning og -behandling!

 • Økte bekymringer for fremtiden
  3834

  Spørsmål: Hei. Har et spørsmål ang. tinnitus og hørselstap. Jeg ble utsatt for en kraftig smell på jobben for 6 år siden. Jeg hadde hørselsvernet på, men bare det ene øret var tilldekket. Hørte etter en par dager at det pep litt i det venstre øret å var litt ubehagelig. Det piper litt enda i øret når jeg er i et stille rom, men det er aldri noe problem i seg selv. I perioder er det helt borte også. Har ikke nedsatt hørsel på det øret heller så jeg har heletiden tenkt at jeg kom greit ut av det som skjedde. Men i det siste så har jeg begynt å bekymre meg for om dette kan bli værre med årene. Jeg har hørt å lest om folk som har fått forverret øresus å nedsatt hørsel etter flere år. Disse bekymringene om at det en dag kan bli værre eller føre til nedsatt hørsel er alt jeg kan tenke på om dagen. Disse tankene opptar store deler av dagene mine og jeg klarer ikke å glede meg over noe for tiden. Hvor stor er sjansen for at dette kommer til å skje? Bekymrer jeg meg uten grunn?

  Svar: Foreløpig kan du ta det med ro. Å høre tinnitus når det er helt stille rundt oss, er noe svært mange opplever uten at de føler seg plaget. Det er ingenting som tilsier at tinnitus vil forverres over tid, men bekymringene du har kan være med på å øke sensitiviteten for tinnitus, slik at tinnitus oppleves som forverret. Bruk gjerne e-læringskursene her på tinnitus.no for å gi deg bedre kunnskap om tinnitus, og lære teknikker som kan gjøre tinnitus lettere å leve med. Lykke til!

 • Jobbmuligheter med tinnitus
  3836

  Spørsmål: Hei! Jeg opplever kraftig tinnitus. Jeg har en drøm om å søke meg inn i brannvesenet en dag, vil tinnitus sette en stopper for dette?

  Svar: Hei! Tinnitus i seg selv er ingen hindring for å jobbe i brannvesenet, men du må selv vurdere om denne jobben er noe for deg, med tanke på at dette er en jobb som stiller høye krav til fysisk og psykisk helse, og du må kunne beholde roen i stressende og farlige situasjoner. Hvis du er i tvil er det lurt å få undersøkt hva som er underliggende årsak til din tinnitus og behandle dette. Lykke til!

 • Pulserende tinnitus
  3823

  Spørsmål: Hei! Jeg har problemer med pulserende(virvellyd) og vibrerende lyd (føler during) i det venstre øret mitt. Det er tider på dagen den er mer intens. Kan stoppe lyden helt ved å klemme ulike steder på halsen. Lyden kan også stoppes ved at jeg holder pusten og lager et trykk. Ved å delvis utligne trykk, med beholde dott i øret, forsvinner lyden så lenge dotten opprettholdes. Har vært hos Ønh-lege, og på MR uten funn. Det ble utført webers test, hvor lyden kom til det friske øret. Legen sa jeg kom til å glemme lyden, og hadde ikke videre forslag. Men det er ikke lett å glemme en lyd du kjenner vibrerer inne i øret. Jeg spurte om det kunne være tensor tympani syndrom, men legen sa at dette er for sjeldent. Lyden startet forresten gradvis etter en stressende og psykisk påkjennende periode. Hvordan burde jeg gå frem videre? Er det mulig å fjerne en sånn lyd? Evt. Lære noen teknikker? På forhånd tusen takk for svar :) Mvh en som i utgangspunktet ikke er glad i lyder.

  Svar: Svar på hva som kan være årsak til din tinnitus kan hjelpe deg med tinnitusmestring og en eventuell annen behandling. Du skriver ikke om du har vært igjennom noen annen utredning enn besøk hos ØNH-lege og MR. Vi vil råde deg til å be fastlegen din om en henvisning spesifikt til en klinikk som utreder og behandler tinnitus. Informasjon om hvilke klinikker som er aktuelle finner du på https://helsenorge.no/velg-behandlingssted hvis du søker på "Øresus (tinnitus)". Vi kan ikke svare på om lyden kan "fjernes" eller gi råd uten å vite mer om din situasjon, men teknikker for å mestre tinnitus får du mer informasjon om ved å gjennomføre våre e-læringskurs. Disse finner du under tema "E-læring" i toppmenyen her på tinnitus.no. Lykke til og god bedring!

 • Brannalarm på jobb
  3804

  Spørsmål: For noen dager siden var jeg utsatt for impulsstøy på jobb, en brannalarm begynte å pipe. For å komme meg ut måtte jeg forbi denne alarmen og trykke på døråpnere under den. Dermed var jeg eksponert for lyden ganske nær i noen sekunder. Nå har jeg mye høyere tinnitus enn vanlig, men jeg føler ikke at jeg hører dårligere. Min audiopedagog mener at det er fokuset på ørene og hørselen som gjør det. Jeg lurer likevel på om jeg kan ha fått en hørselsskade. Jeg var vel eksponert for alarmen i ca. 10 sekunder.

  Svar: Det korte svaret er at nei, i de aller fleste tilfeller vil du ikke få varig nedsatt hørsel av denne typen lydpåvirkning. --- Det litt lengre svaret krever litt mer kunnskap: For å unngå misforståelser: Impulsstøy er meget sterk og kortvarig støy som eksplosjoner, slag (for eksempel fra en hammer), skudd fra gevær, spikerpistol og lignende. En brannalarm er mer langvarig, den er relativt forutsigbar, samtidig som at man ikke oppholder seg nære lenge nok til at det skader hørselen varig. Når vi utsettes for høye lyder kan det lamme hårcellene i det indre øret. Dersom denne støyen varer lenger enn impulsstøy, vil en muskel i mellomøret trekke seg sammen og stive av trommehinnen(e) slik at øret beskyttes noe. Likevel kan det, dersom lyden er kraftig og langvarig nok, påvirke hårcellene i det indre øret ved å lamme dem midlertidig, noe som ofte fører til at hørselsnerven fyrer litt ekstra,og fører til økt tinnitus, og hørselen kan blir midlertidig nedsatt. Dersom du har fått en varig hørselsnedsettelse (eller vansker med å oppfatte tale i støy), er dette noe du ikke vil merke før det har gått lenger tid. Å ha et konstant fokus på ørene fordi man har øresus, vil ofte gjøre at man føler at tinnitus ytterligere forverres; følsomheten for tinnitusen øker. Dette er forbigående. Du kan med andre ord ta det med ro - tinnitus vil sannsynligvis bli mindre plagsom i løpet av noen dager eller uker. Lykke til!