Nedsatt lydtoleranse

Ca 9 % av befolkningen har nedsatt lydtoleranse. 2 % er rammet i sterk grad. Overfølsomhet for lyd eller nedsatt lydtoleranse er en sekkebetegnelse for ubehag knyttet til reaksjoner på lyd.

 

Diagnostisering og kategorisering av type lydintoleranse er viktig, da det er ulike behandlingstilnærmelser.

Fonofobi defineres som frykt for visse lyder. Nedsatt lydtoleranse

Misfoni defineres ut i fra at det er enkelte lyder man misliker sterkt, uavhengig av lydstyrke.

Hyperacusis er overfølsomhet for ytre lyder over en viss intensitet. Styrkeoppfattelsen av lyd er unormal, slik at en del hverdagslyder oppleves ubehagelig sterke. Hos mennesker med tinnitus er hyperacusis den vanligste formen for lydoverfølsomhet. 

Recruitment er en form for lydømfintlighet som forekommer hos mennesker med nedsatt hørsel. Recruitment medfører at det er kort vei fra at en lyd er hørbar til den rett og slett blir for høy. Dette kan man oppleve i større eller mindre grad, men mange med nedsatt hørsel kan kjenne seg igjen i at lyd enten er for svak og når den økes noe blir den altfor høy. 

 

Klikking med kulepenn, smatting og snufsing kan være irriterende for mange. Marianne Skovdahl har misofoni og for henne er disse lydene tortur.
– Når jeg ser at pappa smører seg et knekkebrød, så går jeg som regel ned i kjelleren, sier Marianne 

Kjeven til pappa-Skovdahl klikker nemlig når han spiser. En av flere lyder som for datteren er helt uutholdelig.– Jeg kjenner det koker i meg når jeg hører den klikkingen. Det er et mareritt. Jeg blir så sint at jeg får lyst til å drepe og slå, men jeg ville jo aldri skadet noen, forteller 27-åringen.

Les mer om Marianne på nrk.no og hør mer om Misofoni i radioprogrammet Ekko

 

 

 

publisert 12.05.2017 00:00  |  endret 08.02.2022 12:25  |  Print versjon