Primærhelsetjenesten

 

Fastlege/bedriftslege i primærhelsetjenesten skal gjennomføre en grunnleggende utredning og behandling. Det finnes generelle sykdommer som kan ha tinnitus som symptom og tinnitus kan skyldes  bivirkninger av medisiner.

En del tinnituspasienter kan ha følgeplager som søvnforstyrrelse, konsentrasjonsproblemer og hukommelsesvansker. For å få oversikt over totalsituasjonen, er det viktig at settes av tilstrekkelig tid til disse konsultasjonene.

 

Som pasient er det lurt å være forberedt til konsultasjonen. Det å notere ned alle spørsmål i forkant av legebesøket er et godt råd for alle pasienter -og spesielt for tinnituspasienter.

 

En legekonsultasjon hos fastlege eller bedriftslege bør inneholde følgende:

  • En grundig generell anamnese der legen prøver å se sammenhengen mellom pasienten og tinnitus.
  • Ved behov bør primærlegen henvise til øvrige undersøkelser, som for eksempel MR, CT  og eventuelt en nevrologisk utredning.
  • Dersom den grunnleggende utredningen forklarer årsaken til tinnituslyden, og tinnitus ikke kan fjernes ved å behandle grunnlidelsen bør legen gi grunnleggende rådgivning for å ufarliggjøre lyden.
  • Gi råd om lydberikelse, informere om viktigheten av å endre tankefokus (tankekontroll) og å drive avspenning(kroppskontroll).
  • Legen bør gi pasienten skriftlig informasjonsmateriell om tinnitus. Denne rådgivningen bør som tidligere nevnt starte samtidig med at man utreder for å utelukke bakenforliggende årsaker.
  • Eventuelle søvnproblemer som ikke kan løses ved enkle søvnhygieniske midler, kan i noen tilfeller avhjelpes med sovemedisiner i en overgangsfase.
  • Det kan også være behov for henvisning til annet ikke-audiologisk personell som psykolog, psykiater, psykiatrisk sykepleier, sosionom eller lignende for behandling av andre følgetilstander.
  • Ved muskelspenninger kan det være aktuelt å henvise pasienten til fysioterapi eller psykomotorisk fysioterapi. Psykomotorisk fysioterapi vil være spesielt gunstig i forbindelse med tinnitus.

 

Ved behov for videre utredning og behandling av tinnitus må man henvises videre til spesialisthelsetjenesten. Fastlegen har ansvar for pasientens allmennlegetilbud, og har dermed en overordnet koordinerende rolle når det gjelder oppfølging og rehabilitering av pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten.

Dessverre opplever en del tinnituspasienter at primærlegen ikke har den grunnleggende og nødvendige kompetansen om tinnitus. I slike tilfeller er det viktig at primærlegen er bevisst dette og henviser videre til spesialisthelsetjenesten.

 

Videre til Spesialisthelsetjenesten

Tilbake til Behandling i Norge

 

endret 08.02.2022 12:16  |  Print versjon